Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Φόβοι για τη μεγαλύτερη πτώση των 30 τελευταίων ετών στον τουρισμό το 2009.

Μείωση εσόδων ύψους 2 δισ. Ευρώ.

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2009, καθώς, όπως επισημαίνει, ίσως είναι η χειρότερη χρονιά των 30 τελευταίων ετών.

Στη μελέτη με τίτλο «Οικονομικές κρίσεις και τουριστική κίνηση στην Ελλάδα», οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών ίσως μειωθούν φέτος έως 15%. Η μείωση στις αφίξεις ενδέχεται να συνεχισθεί το 2010, αν και με μικρότερους ρυθμούς, της τάξεως του 3% με 4%.

Για τα τουριστικά έσοδα, προβλέπουν μείωση 20%. Σε απόλυτα μεγέθη σημαίνει μείωση εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.


Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία θα περιορίσουν φέτος τα ταξίδια τους στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η ταυτόχρονη και έντονη πτώση των αφίξεων από τις χώρες αυτές θα επηρεάσει σημαντικά τις εισπράξεις. Οι επιχειρήσεις του κλάδου ελπίζουν αυτό το κενό να καλυφθεί από τις αφίξεις από τις νέες αγορές, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η κρίση επηρεάζει και αυτές τις χώρες, μειώνοντας τις συνολικές εισροές ξένων τουριστών στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο στην πορεία του τουρισμού θα παίξουν η τιμολόγηση των υπηρεσιών, καθώς σε περιβάλλον οικονομικής ύφεσης κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει «φουσκωμένες» τιμές για κακές ή ανύπαρκτες υπηρεσίες.

Newsroom ΔΟΛ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου