Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

«Κίνδυνο» αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από ΗΠΑ, βλέπει η Άγκυρα.

«Βλέπω τον κίνδυνο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας «ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε πέντε φορές προς τους αρμενικής καταγωγής υποστηρικτές του να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων».


Ωστόσο, επισήμανε ότι «η νέα αμερικανική κυβέρνηση κατανοεί περισσότερο σήμερα τις ευαισθησίες της Τουρκίας» ως προς το θέμα του αρμενικού ζητήματος, που παρεμποδίζουν την Τουρκία και τη γειτονική της Αρμενία να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις.

Η Ουάσινγκτον έχει καταδικάσει τις σφαγές των Αρμενίων, χωρίς ποτέ να τις χαρακτηρίσει γενοκτονία, για να μην δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκ των σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μην αναμειχθεί στη διαφορά αυτήν. Ακόμη, είπε πως η φετινή χρονιά είναι σημαντική για το Κυπριακό και επισήμανε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν, αφού η διαδικασία, που είχε περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας του «Οχι » της ελληνικής πλευράς, βρίσκεται σε φάση συνομιλιών.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε το Σάββατο για την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Αγκυρα, υπογραμμίζεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ώστε να «στηριχθεί η επίλυση του Κυπριακού με μία αποδεκτή κι από τις δύο πλευρές λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προανήγγειλε την προσεχή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, πιθανόν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

ΠΗΓΗ: flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου