Του Louka
Σήμερα δημοσιεύτηκε η έκθεση της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Αμερικανίδας Γκέϊ Μακντούγκαλ, που ουσιαστικά ανακαλύπτει Μακεδονική μειονότητα, αλλά και την ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα. Η έκθεση αυτή είναι για τη χώρα μας μια ακόμη διπλωματική ήττα, μιας και εναρμονίζεται πλήρως με όσα απίστευτα και ανυπόστατα εκφράζει ο Γκρουέφσκι.
Ο ερχομός της απεσταλμένης του ΟΗΕ δεν ήταν έκπληξη για το ΥΠΕΞ, που ωστόσο φρόντισε να τη χάσει από τα μάτια του, δίνοντας της το δικαίωμα να αλωνίζει και να βλέπει ότι και όσους εκείνη επιλεκτικά ήθελε. Το αποτέλεσμα…γνωστό σε όλους μας πια. Η απεσταλμένη του ΟΗΕ επισκέφτηκε τους 20 γνωστούς του Ουράνιου Τόξου, και αυτόματα τους ονόμασε μειονότητα.
Η κατάσταση όσον αφορά το ζήτημα με τα Σκόπια έχει φτάσει σε ένα «ενοχλητικό» σημείο, αφού όσο περνάει ο καιρός ολοένα και χειρότερα εξελίσσονται τα πράγματα για εμάς. Το πολύπαθο ζήτημα της ονομασίας αλλά και οι νέες ανακαλύψεις περί μακεδονικής μειονότητας και γλώσσας, έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τη χώρα μας αφού ουσιαστικά είναι η μόνη που δεν τους αποκαλεί όπως εκείνοι θέλουν.
Την ίδια ώρα οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε άλλο παρά άσχημες είναι. Περίπου 350 Ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο διπλανό κρατίδιο και απασχολούν άνω των 20.000 υπαλλήλων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΥΕ, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σε μια δεκαετία έχει 14πλασιαστεί, ενώ
μέχρι σήμερα οι Ελληνικής προέλευσης επενδύσεις στη γειτονική χώρα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ελληνικές δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις κάνουν ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή τους στο κράτος των Σκοπίων, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τη δεδομένη στιγμή η Ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα καταλαμβάνει τη πρώτη θέση.
Στο σύνολο της αξίας των Ελληνικών επενδύσεων, το 25% καταλαμβάνουν οι επενδύσεις σε τομέα πετρελαίου, το 17% σε τηλεπικοινωνίες, το 28% σε τράπεζες, το 10% σε κλάδο τροφίμων, 15% σε βιομηχανία και το 5% σε λοιπούς τομείς.
Όσον αφορά το τι όνομα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους οι Ελληνικές επιχειρήσεις, όπως αυτοί λένε…επιλέγουν το συνταγματικό όνομα της διπλανής χώρας.
Τελικά έχει η όχι, η οικονομία το πρώτο λόγο στις διεθνής σχέσεις και ισορροπίες;
Τελικά μπορεί η όποια Ελληνική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια να πιέσει ακόμα και να εκβιάσει το διπλανό κρατίδιο προβάλλοντας για μοχλό πίεσης την οικονομία;
Τελικά κατά πόσο είναι διατεθειμένοι πρώτα οι Έλληνες πολιτικοί και αργότερα οι Έλληνες επιχειρηματίες να συμπεριφερθούνε πατριωτικά;
Ματαιοπονούμε τελικά αν περιμένουμε κάτι τέτοιο; Ναι θα μου πείτε ίσως οι περισσότεροι βασιζόμενοι στο «σκληρό» οικονομικό δόγμα που λέει «Business is business».
Πιθανόν ναι, πιθανόν και όχι όμως, αν και εφόσον το Ελληνικό κράτος αποφασίσει κάποια στιγμή, να στηρίξει δραστικά την Ελληνική επιχειρηματικότητα ώστε να σταματήσει καταρχήν η «μετανάστευση» των επιχειρήσεων αλλά και να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής όσων έφυγαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου