Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το άρθρο αυτό είναι από το 2007 αλλά ακόμα είναι απόλυτα επίκαιρο.
Το παραθέτουμε γιατί πιστεύουμε ότι ίσως βοηθήσει κάποιους να δουν τα πράγματα με άλλη οπτική γωνία.

Αναφερόμενοι για ότι αν η Κύπρος έχει όντως πετρέλαια δύο πράγματα θα συμβούν: Είτε η Τουρκία θα καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο είτε χάριν των πετρελαίων το Κυπριακό θα λυθεί στο άψε-σβήσε , διότι τότε η Κύπρος γίνεται μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική δύναμης όχι μόνο εξ εξαιτίας της θέσεως της αλλά και των οικονομικών πλεονεκτημάτων που αποφέρει η εξόρυξη των προϊόντων του υπεδάφους της περιοχής. Ενώ όμως συνεχίζαμε εάν αυτό συμβαίνει για την γύρω περιοχή της Κύπρου, τότε το Αιγαίο και η λεκάνη της Μεσογείου είναι γεμάτη πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Φυσικά η άποψη του διδάκτορα κ. Λέκκα για το Ν. Αιγαίο ελέγχεται αφού με βάση τις έρευνες που έχει κάνει η Γαλλική εταιρία Βeicip έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο διδακτορικά σε Γαλλικά Παν/μια που παραδέχονται την ύπαρξη πετρελαίων στο Καστελόριζο και Δυτικά της Ρόδου.
Στην περίπτωση του Αιγαίου,τα πετρώματα αυτά άρχισαν να σχηματίζονται πριν 150 εκατομμύρια χρόνια, όταν στη θέση της Ελλάδος υπήρχε θάλασσα. Σταδιακά, μέχρι πριν 13 εκατομμύρια χρόνια, αναδύθηκε η Αιγαϊδα, μια τεράστια χερσόνησος που ένωνε την Ελλάδα με τη Μικρά Ασία. Πριν από 5 εκατ χρόνια, λόγω των τεκτονικών ανακατατάξεων, η Μεσόγειος χώρισε τη γη στα δύο. Στο υπέδαφος του Αιγαίου λοιπόν υπάρχουν οι προϋποθέσεις (ιζηματογενή πετρώματα και ζωντανοί οργανισμοί) που εγκλωβίστηκαν στο υπέδαφος και μετά από εκατομμύρια χρόνια μετασχηματίσθηκαν σε υδρογονάνθρακες. Αυτό που θα παρουσιάσουμε στους επισκέπτες του portal του Apodimos.com ορισμένες ακόμα πληροφορίες.

Το Πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Κύπρου δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο για τις έρευνες.
Τώρα όπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV (απαντώντας στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει έρευνες στη Μεσόγειο) η Τουρκία απειλεί έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο Αιγαίο . Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, δήλωσε ότι «δεν είναι πάντα έγκυρα τα όσα μεταδίδει το τουρκικό κανάλι NTV» , σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οποιαδήποτε δραστηριότητα της Τουρκίας στο συγκεκριμένο τομέα θα συνιστούσε παρανομία». Για την πληρέστερη ενημέρωση σας , σαν γνωρίζουμε ότι σύμφωνα τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, τις έρευνες θα αναλάβει ο Ανώνυμος Συνεταιρισμός Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO), ο οποίος θα προκηρύξει διαγωνισμό, τους επόμενους μήνες, για τη συμμετοχή διεθνών εταιρειών.
Όμως όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η Τουρκία θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, σε δύο στάδια, διεξάγοντας έρευνες αντίστοιχες με αυτές που προγραμματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές θα λάβουν χώρα αρχικά στα αβαθή νερά σε απόσταση 12 μιλίων από τις ακτές της Αττάλειας, της Αλεξανδρέττας και του Κόλπου της Μερσίνας, ενώ σε δεύτερη φάση, θα γίνουν μεταξύ της ανατολικής πλευράς της Κύπρου και της Αιγύπτου, καθώς και στα ανοικτά της Αττάλειας, αλλά και στα ανοικτά της Ίμβρου.
Όσον αφορά στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ένα μόνο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία». Για αυτό το σοβαρό θέμα των ερευνών στο Αιγαίο , ο κ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε «Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς κανόνες τους οποίους καλούνται να εφαρμόσουν όλες οι χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας» .
Παράλληλα όταν οι υπήρξαν οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου αποτυπώνουν την πραγματικότητα γύρω από το θέμα, ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Τάσσος Παπαδόπουλος έκανε την εκτίμηση ότι «οι δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου ανοιχτά της Κύπρου δεν έχουν τίποτα το αρνητικό». Ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη να μην προσδίδεται δημοσιότητα στο θέμα είπε χαρακτηριστικά «Πιστεύω ότι, όσο πιο λίγα λέμε για το πετρέλαιο, όπως κάνει η κυβέρνηση, άσχετο αν δεν το παραδέχεστε, τόσο το καλύτερο». Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «οι Αμερικανοί κρατούν ίσες αποστάσεις στο θέμα των πετρελαίων».


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, εκτίμησε ότι «το θέμα με την εξόρυξη πετρελαίου στα ανοιχτά της Κύπρου θα λυθεί, μέσω της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού». Παράλληλα όμως ο κ. Γκιουλ παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κάποια ερωτήματα γύρω από το θέμα», σημείωσε ωστόσο ότι «αυτό δεν αποτελεί απειλή για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έστειλε επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Γκι-Μουν, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακίτσα, η «τουρκοκυπριακή πλευρά καλεί τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη θέση ότι ένα θέμα, όπως αυτό της αξιοποίησης του πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, θα πρέπει να τύχει χειρισμού μετά την επίλυση του Κυπριακού».
Ο Έλληνας αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε τις αντιδράσεις του κατοχικού καθεστώτος και επανέλαβε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η νόμιμη κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται διεθνώς και εκπροσωπεί όλους τους Κυπρίους. Συνεπώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της εθνικής κυριαρχίας» .
Οι Μεγάλες Πετρελαϊκές Εταιρείες ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα στην Κύπρο.
Σας γνωρίζουμε ότι για την έρευνα για τα κοιτάσματα των πετρελαίων στην Κύπρο το Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε δεκατρείς ερευνητικές περιοχές, ένδεκα από τις οποίες θα διατεθούν στον πρώτο γύρο αιτήσεων.
Επίσης, ενέκρινε την πρόσκληση προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν, καθώς και το πρότυπο συμβόλαιο που θα συνάπτει η κυβέρνηση με τους αιτούντες. Η διαδικασία παραχώρησης δικαιωμάτων θα αρχίσει στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και αρχίζει η πεντάμηνη περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να υποβληθούν οι αιτήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας απέκλεισε το ενδεχόμενο καταμερισμού των εσόδων από το θαλάσσιο πετρέλαιο με τους Τουρκοκυπρίους, δηλώνοντας ότι «αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να έχει μερίδιο στον πλούτο της Κύπρου, θα πρέπει να επιδείξει καλή διάθεση και πνεύμα συναίνεσης και όχι εκβιασμών, για να εξευρεθεί λύση για επανένωση της Κύπρου». Επίσης, απέρριψε την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία για το θέμα αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αναγνώριση δικαιώματος παρέμβασης και λόγου στην Άγκυρα. Απορρίπτοντας τις απειλές του Ταλάτ, επανέλαβε ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε εξόρυξη πετρελαίου» και είπε ότι «ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν εκπροσωπεί κανένα κράτος για να έχει λόγο στο θέμα». Τόνισε επίσης ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει στην Τουρκία κανένα δικαίωμα στον πλούτο της Κύπρου, ούτε και στις συμφωνίες της με άλλες γειτονικές χώρες».
Ο αρμόδιος Κύπριος υπουργός σε συνέντευξή του στο Reuters είπε «η Κύπρος έχοντας πλέον θετικές ενδείξεις για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και μεγάλες εταιρίες από Ρωσία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για έρευνες» .
Η Κύπρος πλέον ξεκίνησε κύκλο χορήγησης αδειών για έρευνες για πετρέλαιο και αέριο, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας η οποία προειδοποίησε ότι το θέμα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή.
Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης απέκρουσε τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Λευκωσία δεν θα υποχωρήσει. Ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters είπε «Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». H Κύπρος, που εξαρτάται σημαντικά από τις εισαγωγές καυσίμων οι οποίες αντιστοιχούν στο 16% των ετήσιων εισαγωγών, σχεδιάζει να ανοίξει 11 περιοχές που εκτείνονται στα νότια και στα νοτιοδυτικά της νήσου για έρευνες. Στο πλαίσιο διαδικασίας που θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου, εταιρείες μπορούν να αγοράσουν σεισμικά δεδομένα και δεδομένα δύο διαστάσεων για την υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου, που καλύπτει 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, μπορούν να καταθέσουν αίτηση για άδεια έρευνας σε καθορισμένη περιοχή.
Όπως γνωρίζουμε , μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον και κάποιες έχουν αγοράσει το ντοσιέ, αλλά μένει ακόμη να αποδειχτεί αν θα καταθέσουν προσφορά για έρευνα, είπε ο κ. Μιχαηλίδης και συμπλήρωσε «Κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να μιλήσει για ακριβείς ποσότητες είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου. Τα σεισμικά και δυσδιάστατα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν θετικές, πολύ θετικές ενδείξεις για ικανοποιητικές ποσότητες υδρογονανθράκων στην [κυπριακή] οικονομική ζώνη». Όμως παρουσίαση στη Λευκωσία, Νορβηγικές και Γαλλικές εταιρείες συμβούλων που έχει προσλάβει η κυπριακή κυβέρνηση είπαν ότι «τα στοιχεία που διαθέτουν υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα εντοπισμού ανεκμετάλλευτων υδρογονανθράκων, ειδικά φυσικού αερίου, σε βάθος έως 3.000 μέτρα, είναι μεγάλη».
Η Κύπρος θα χορηγήσει τρεις τύπους αδειών. Μια άδεια έρευνας ενός έτους, μια άδεια τριών ετών με πιθανότητα δύο ανανεώσεων για δύο ακόμη έτη κάθε φορά και μια άδεια εκμετάλλευσης για αρχική περίοδο 25 ετών, που μπορεί να ανανεωθεί μία φορά για διάστημα μέχρι 10 έτη.
Ο Κύπριος υπουργός κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ήδη πραγματοποιήσει παρουσιάσεις στο Λονδίνο και στο Χιούστον του Τέξας. Προγραμματίζεται επίσης παρουσίαση στη Ρωσία τον Μάρτιο. Είπε δε συμπληρώνοντας εταιρίες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, προσθέτοντας ότι «Από πληροφόρηση που έχω, κάποιες από τις μεγάλες εταιρίες έχουν ήδη αγοράσει το ντοσιέ» και κατέληξε λέγοντας «Μένει να δούμε αν αυτό το ενδιαφέρον θα εξελιχθεί σε ενεργή κατάθεση αίτησης για έρευνα».

Κύπρος .
Η Κύπρος στην περίπτωση της εξόρυξης των προϊόντων του υπεδάφους της περιοχής της γίνεται μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική δύναμης όχι μόνο εξ εξαιτίας της θέσεως της αλλά και των οικονομικών πλεονεκτημάτων που αποφέρει η παροχή των πετρελαίων. Αυτή η περίπτωση ανησυχεί την Τουρκία και προβαίνει σε κλιμακώσεις ενεργειών όπως αναφερθήκαμε στην πιο πάνω περίπτωση υπάρξεως πετρελαίων στην περιοχής της Κύπρου . Οι ενέργειες που προβαίνουν οι Τούρκοι είναι οι πιο κάτω :

Ανησυχητικές είναι η κλιμακώσεις της Άγκυρας
Η ανησυχεί η Ελλάδα και βρίσκεται σε προβληματισμό για την κλιμάκωση των αντιδράσεων και το «παιχνίδι» της Αγκύρας στο θέμα των πετρελαϊκών ερευνών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο . Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε, πως ο υπουργός Χιλμί Γκιουλέρ ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι θα αρχίσουν έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο. Απέφευγε ωστόσο να προσδιορίσει συγκεκριμένες περιοχές και αν σε αυτές περιλαμβάνεται το Αιγαίο, όπως είχε μεταδώσει η τηλεόραση του NTV.
Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν, πάντως, ότι η Άγκυρα με την επιθετική της τακτική επιχειρεί να σταματήσει τις ανάλογες έρευνες, που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρεται προβληματισμένος για την τροπή που τείνει να λάβει η υπόθεση. Το όλο θέμα συζητήθηκε αναλυτικά κατά τις συνομιλίες που είχαν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα.
Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο νέος γ. γ. του ΟΗΕ κ. Mπαν Kι Mουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κ. A. Γκιουλ στη Nέα Yόρκη, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία επίλυσης του Kυπριακού θα συνεχιστεί από το σημείο που την άφησε ο προκάτοχός του κ. Aνάν. Όταν ερωτήθηκε εάν η αλλαγή του γ. γ., όπως επίσης και ο ορισμός νέου βοηθού θα καταστήσει δυσκολότερο το να πραγματοποιηθεί ένα νέο βήμα στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας κ. Tάσσος Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν νομίζω. Tα Ηνωμένα Έθνη έχουν συνέχεια».
Πλέον επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι θα είναι Αμερικανός αξιωματούχος, δηλαδή ο μέχρι τώρα πρέσβης στην Iνδονησία κ. Λιν Πάσκοε, που θα έχει αρμοδιότητα και το Κυπριακό από τη θέση του βοηθού γ. γ. αρμόδιου για τις Πολιτικές Υποθέσεις. H εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Tουρκοκύπριος ηγέτης κ. Mεχμέτ Aλί Tαλάτ δήλωσε «O κ. Πάσκοε θα αντιληφθεί τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Tουρκοκύπριοι και θα κάνει ένα βήμα εμπρός για την επίλυση του Κυπριακού» .
Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι επισημάνσεις του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην E. E. κ. Bλάντιμιρ Tσίζοφ (EUobserver) αναφορικά με πιθανές εξελίξεις στην Κύπρο, σε συνάρτηση με την υπόθεση του Kοσόβου. Είπε συγκεκριμένα ότι θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο το να επιβληθεί καθεστώς ανεξαρτησίας στο Kόσοβο, συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές φωνές για ανεξαρτησία και αναφέρθηκε για τους κατοίκους που ζητούν ανεξαρτησία που τους καθόρησε, στους Aλβανούς στο Πρέσεβο της Σερβίας, στη Nότια Oσετία και Aμπχαζία (Γεωργία), το Nαγκόρνο Kαραμπάχ (Aζερμπαϊτζάν), «για να μην αναφερθώ και στη Βόρεια Κύπρο», συμπλήρωσε με έμφαση!
Όπως είναι γνωστό ότι το τέχνασμά της ακόμη και διά δημοψηφίσματος υποβολής αιτήματος για νομιμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος της βόρειας Κύπρου, αποτελεί μία από τις παραμέτρους της τουρκικής στρατηγικής. Την ίδια στιγμή, και ενώ στους κόλπους της E. E. κλιμακώνονται οι διεργασίες σχετικά με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, η Άγκυρα προχωρεί στη δρομολόγηση της υλοποίησης των αποφάσεών της για διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου.
Έτσι λοιπόν τα μηνύματα που «εκπέμπονται» από πολλές πλευρές λένε ότι το προσεχές διάστημα θα είναι απρόβλεπτο ή και περίπλοκο για το Κυπριακό.
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το θέμα του κανονισμού για το εμπόριο των Τουρκοκυπρίων, μέσω του οποίου ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν την «ταϊβανοποίηση» των Κατεχομένων. Κύριος εκφραστής αυτών των πιέσεων στις εκάστοτε Ευρωπαικές προεδρίες, είναι η ίδια η Κομισιόν αλλά και ισχυρές χώρες-μέλη.
Η Κυπριακή κυβέρνηση, γνωρίζει ότι σε αυτή την προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης δεν βρίσκεται στο τραπέζι η πρότασή της για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους.
Ωστόσο, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για να επιλύσει, στη βάση νομικών όρων πλέον, τη διαφορετική προσέγγιση για το αν η εφαρμογή του κανονισμού χρειάζεται ομοφωνία (όπως υποστηρίζει η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ- ή ότι μπορεί να εγκριθεί με σχετική πλειοψηφία) όπως υποστηρίζει η Κομισιόν. Το Εθνικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να ομοφωνεί ως προς τις επόμενες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1 σχόλιο:

  1. Εκτός της Κύπρου υπάρχει και το Αιγαίο. Παραθέτω μερικά link που περιλαμβάνουν πολλές πληροφορίες.
    http://www.aegeantimes.gr/oil.htm

    http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=6006&type=4

    http://www.defencenet.gr/forum/index.php?topic=395.0

    http://www.defencenet.gr/forum/index.php?topic=71.0

    Καλή ανάγνωση και υπομονή είναι πολλές οι πληροφορίες που περιέχουν οι σύνδεσμοι αλλά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο να τα διαβάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή