Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο.


ΠΗΓΗ φωτογραφίας: www.naftemporiki.gr

Μετά την φραστική επίθεση του Ερντογάν στον Ισραηλινό πρόεδρο
Σιμόν Πέρες, τα τουρκικά ΜΜΕ θριαμβολογούσαν για τη σθεναρή στάση του πρωθυπουργού τους, αλλά και για τη ΔΗΘΕΝ συγνώμη του Ισραηλινού προέδρου προς τον Ερντογάν στη τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε μεταξύ τους.


Ορισμένες ημέρες μετά οι τόνοι έχουν χαμηλώσει στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί της Τουρκίας κάνουν εκ’ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις.

«Η Τουρκία και το Ισραήλ συνεχίζουν να διατηρούν στρατηγικές σχέσεις, παρά την έντονη κριτική που άσκησε η τουρκική κυβέρνηση στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε δυο μέρες μετά τη φραστική επίθεση του Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.

Και συνέχισε σε αντίθετο ύφος αυτή τη φορά ύφος…



«Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα διακόπτονταν, η ύπαρξη του Ισραήλ στην περιοχή δεν θα ήταν πια τόσο εύκολη».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο του Νταβός, είχε χαρακτηρίσει τις επιθέσεις του Ισραήλ «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», και έφτασε να μιλήσει ακόμα και για αποβολή του Ισραήλ από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο σε δηλώσεις μόλις λίγες ημέρες μετά το επεισόδιο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τζεμίλ Τσισέκ σε συνέντευξη τύπου δήλωσε:

«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις διμερείς σχέσεις μας με το Ισραήλ και θα θέλαμε να διατηρήσουμε τους δεσμούς μας με την χώρα. Τώρα κοιτάμε μόνο το μέλλον. Η Τουρκία δεν κατηγορεί ούτε το Ισραήλ, ούτε τους Ισραηλινούς».

Ο ίδιος ο Ερντογάν μετά τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε, τηρεί σιγή ιχθύος παρότι η Χαμάς αλλά και ο Ιρανός πρόεδρος τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του. Την ίδια στιγμή δέχεται σκληρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση που τον κατηγορεί ευθέως πως έχει ταχθεί υπέρ της Χαμάς, ενώ του καταλογίζουν επίσης πως αδιαφορεί για έναν αληθινό σύμμαχο στη περιοχή.

Το 1996 οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών, είχαν σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ήδη καλών σχέσεων τους σε οικονομικό, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Οι επιχειρηματικοί δεσμοί όπως είναι οι εισαγωγές – εξαγωγές, ο υψηλός αριθμός τουριστών κυρίως από το Ισραήλ προς τη Τουρκία,
είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει θετικά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Μέσα σε όλη αυτή τη θολή κατάσταση που υπάρχει στη Τουρκία,
έχει ενδιαφέρον να αντιπαραθέσουμε τι γράφουν και τα Ισραηλινά ΜΜΕ...

Η εφημερίδα “Jerusalem Post” έγραψε μόλις χθες ότι:
«Το Ισραηλινό υπουργείο άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο απόρριψης σειράς αιτημάτων από την Τουρκία για την αγορά Ισραηλινής κατασκευής στρατιωτικών εξοπλισμών»

και συνεχίζει…

«Το ισραηλινό υπουργείο άμυνας και ο τουρκικός στρατός έχουν ισχυρούς δεσμούς, όμως υπάρχει εντεινόμενη ανησυχία στο Ισραήλ ότι ο τουρκικός στρατός μπορεί να αρχίσει να χάνει τη δύναμη και την επιρροή του εντός, αλλά και έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει μετριοπαθείς αραβικές χώρες και ελπίζει να ενισχύσει τους δεσμούς της μαζί τους. Όπως δεν πωλούμε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, ίσως αποφασίσουμε να μην πουλήσουμε και στην Τουρκία».

Είναι ξεκάθαρο πως από τη πλευρά του το Ισραήλ εξετάζει αρκετά από τα αιτήματα των Τούρκων και ίσως επανεξετάσουν σε βάθος ακόμα και τις διμερείς σχέσεις τους.

LOUKAS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου