Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μεγάλη ύφεση στη παγκόσμια οικονομία.


ΠΗΓΗhttp://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/20/1631932.htm

Σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση απ’ ό,τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα έχουν «βυθιστεί» οι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα «βαδίσει σε ιδιαίτερα δύσβατο μονοπάτι» φέτος, επισημαίνουν έρευνα του Reuters και το ΔΝΤ.

Ερευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν 250 οικονομολόγοι από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ευρωζώνη και Βρετανία, κάνει λόγο για πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση των οικονομιών το τρέχον τρίμηνο, ασθενέστερη ανάκαμψη το 2010 και σταθερή αύξηση της ανεργίας, καθώς δεν μπορούν να την σταματήσουν ούτε οι άνευ προηγουμένου επιτοκιακές μειώσεις ούτε και οι μαζικές κυβερνητικές δαπάνες.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, διανύουν τη χειρότερη φάση της ύφεσης το τρέχον τρίμηνο και η οικονομία τους προβλέπεται να συρρικνωθεί 4,9% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο- πρόκειται για τη χειρότερη ύφεση από το 1982 - τη στιγμή που πριν από ένα μήνα αναμενόταν συρρίκνωση 3,5%, γεγονός που αποδεικνύει πόσο γρήγορα επιδεινώνονται οι προοπτικές. Η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 2,9% το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ ο ρυθμός συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει φέτος το 2% από 1,6% που είχε προβλεφθεί πριν από ένα μήνα.


Η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί στο 9% ακόμη και στο 10% σε Ευρωζώνη και Βρετανία, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι φόβοι οικονομικού εθνικισμού. Αυτές οι ζοφερές προοπτικές θα ωθήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας και την ΕΚΤ να μειώσουν εκ νέου τα επιτόκιά τους τον προσεχή μήνα, με την έρευνα του Reuters να τοποθετεί στο 1,5% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2009 και στο 1% στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του ιδίου έτους για να το αφήσει στη συνέχεια αμετάβλητο.

Πολύ δύσκολο έτος χαρακτήρισε το φετινό και το ΔΝΤ με τον επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος-Καν να δηλώνει ότι η οικονομική κρίση θα παραταθεί για αρκετό διάστημα εντός του 2010 εκτός εάν ο χρηματοοικονομικός τομέας απαλλαγεί από τα τοξικά του στοιχεία, καλώντας τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τον τρόπο που λειτουργούν, ενώ άφησε πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισης των τελευταίων προβλέψεων του Οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια στιγμή, η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να στηρίξει οικονομικά το ΔΝΤ εάν χρειαστεί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη είναι ισχυρή. Απέφυγε, ωστόσο, να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία σκοπεύει να βοηθήσει κάποια άλλη χώρα - μέλος του ευρώ εάν βρεθεί σε δεινή θέση. Η Μέρκελ θεωρεί επίσης τη σημερινή κρίση ευκαιρία για ένα πιο αυστηρό παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο, πρόταση που αναμένεται να υποβάλει στη σύνοδο του G20.

Σύμβουλος δε της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις λόγω της αποτυχίας τους να κατανοήσουν την ανάγκη συντονισμένης κοινής συλλογής στοιχείων για το χρηματοοικονομικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου