Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Βασανίστε τώρα που προλαβαίνετε!

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Κατακόρυφη αύξηση των κακοποιήσεων στο Γκουαντάναμο, μετά την εκλογή Ομπάμα και τη δέσμευσή του για κλείσιμο της φυλακής, καταγγέλλουν οι συνήγοροι των κρατουμένων, αποκαλύπτοντας μία ακόμη φρικιαστική διάσταση.

«Οι εντολές βασανιστηρίων», λένε, «δεν έρχονται από ψηλά. Αυτόνομα οι φύλακες αναλαμβάνουν δράση, γιατί διασκεδάζουν». Ξυλοδαρμοί. Εξαρθρώσεις μελών. Αναγκαστική σίτιση σε όσους κάνουν απεργία πείνας.

Αναγκαστική χορήγηση υπακτικών για την πρόκληση συνεχούς διάρροιας. Ψεκασμός στα ρουθούνια με σπρέι πιπεριού. Ψεκασμός του χαρτιού υγείας με σπρέι πιπεριού. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τρόποι βασανισμού των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο αποκαλύπτονται. Είναι όμως η πρώτη φορά που η οργάνωση «Reprieve», νομικοί σύμβουλοι της οποίας εκπροσωπούν 31 από τους 241 κρατουμένους, καταγγέλλει κατακόρυφη αύξηση των βασανιστηρίων με πρωτοβουλία των δεσμοφυλάκων τους.
Φωτο: http://www.europarl.europa.eu/

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς άνθρωποι ικανοποιούνται βασανίζοντας συνανθρώπους τους, όμως συμβαίνει», δηλώνει ο Αχμέντ Γκαπούρ, συνήγορος αρκετών κρατουμένων. Ο Γκαπούρ, που εργάστηκε πυρετωδώς για την απελευθέρωση του Μπινιάμ Μοχάμεντ, έχει επισκεφτεί τουλάχιστον 6 φορές το Γκουαντάναμο τους τελευταίους 5 μήνες. Η «Reprieve» στηρίζει την καταγγελία της στις προσωπικές μαρτυρίες του Γκαπούρ, απ' όσα του εκμυστηρεύονται οι κρατούμενοι αλλά και σε συνομιλίες που είχε ο Αμερικανοβρετανός δικηγόρος με φύλακες που παραδέχθηκαν τη δράση τους, χωρίς μάλιστα να ανησυχούν για τις συνέπειες.


«Μου περιέγραψαν την ικανοποίηση που νιώθουν όταν κακοποιούν κρατουμένους. Είτε πρόκειται για κάτι πιο απλό, όπως για παράδειγμα παρενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της προσευχής, είτε για σωματική κακοποίηση», είπε χαρακτηριστικά ο Γκαπούρ. Τόνισε επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κρατούμενοι κακοποιούνται λίγες μόνο ώρες προτού συναντηθούν με τους συνηγόρους τους, ώστε να φοβούνται «τα χειρότερα» εάν αποκαλύψουν τι συμβαίνει. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει και έχουν μελετήσει νέες εκθέσεις για τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο, αλλά το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι «τηρούνται οι επιταγές της Συνθήκης της Γενεύης».

(Πηγές: Ασ. Πρες, Reuter)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/02/2009



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου